perjantai 19. helmikuuta 2016

Ritvan puutarhassa



Koirien tuttavuus voi hyvin pohjustaa myös ihmisten ystävystymistä. Ritvan valkoturkkinen Helmi teki tammikuussa 2009 sopuisia tunnusteluja muihin koiriin varauksella suhtautuvaan Nekkuun.


Samalla kun Nekku nuuhki Helmin talvipuvun laskoksia me saatettiin Ritvan kanssa jakaa puutarhan kevätpuuhiin liittyviä mietteitä.


Ritvan mökki on Tulppaanitiellä kuten Ainonkin. Kesäpäivisin porttia valvoo lempeän Helmin pikkusisko Siiri, kerkiäväinen ja aktiivinen veitikka. Portissa on myös varavartija, joka on yhtä kutsuva kuin vaaleanpunainen, daalioiden ja "Mirato" -ruusujen reunustama kujakin.

Ilmeestä näkee, että Siiri on aina valmiina leikkiin!

Siiriä tuntui mahdottomalta saada kuvaan, tähänkin sarjaan kuuluu kaksi häntää ja yksi otos kyljestä. Onnistunut näpäytys ikuisti pikku elohopean.

Yritin kuvata "Lobo" omenan kukkia, kun Siiri vilahti ohi - todisteena valkoiset häntäkarvat oikeassa kulmassa.



Pinkin sisääntulon kruununa ja sisäpihan rajaportin säestäjänä on aikamoinen pehko vanhoja syysleimuja (Phlox paniculata). Monipuolinen, huolella hoidettu ja hyvinvoiva kukkameri jatkuu sisäpihalla.


Tässä muun muassa vanhaa valkoista ja vaaleanpunaista pinkkisilmäistä "Bright Eyes" -syysleimulajiketta sekä punapäivänhattua (Echinacea purpurea). Valkoinen "Helen Cambell" hämähäkkikukka (Cleome hassleriana) ja oranssi koea purpureasmoskukka täydentävät kesäkukkina perennaryhmää. Alla kesällä kukkivan sinileimun (Phlox divaricata) vaaleaan lilaan sävyttyvää sineä.


Ritvan puutarhassa on kaikkialla hyvä järjestys, mikä ei kuitenkaan vaikuta elottoman kurinalaiselta. Herkkyyden takaajina ovat eri puolilta löydettävät pikkukukat, reunakasvit ja hallitusti leviävät maanpeittäjät. Tässä vasemmalla valkokukkaisista arovuokko (Anemonen sylvestris) ja alakuvassa talvisaippo (Iberis sempervirens). Vihertäväkukkainen oikealla on tunturipoimulehti (Alchemilla alpina). Sen vieressä on arvoituksellinen, valkokukkainen vaaleanpunaisin raidoin koristeltu ihastuksen aihe.








Ritvan puutarhan sydän on kuitenkin kasvihuone ja -maa, syötävien kesäherkkujen paratiisi. Mansikan ja avomaakurkun taustalla on ainakin maissia ja kesäkurpitsaa.


Ruokapöytä on katoksen alla ja vihannesten kasvuvoima paljastaa myös siellä mehevän luonteensa.
Tässä itse sadonkorjaaja Ritva perkaa iloisena härkäpapuja keitoksiaan varten.


Jopa katto on satoa väärällään. Sipulit kuivuvat siisteissä nipuissa suojaavan valokannen alla. Lämmin oranssinpuna värittää niin pieniä amppelitomaatteja "Hundreds and Thousands" kuin samettikukkiakin.


Samettikukkien takana on palmukaalia (Brassica oleacea Acephala) "Black Tuscany", purkki punaista chiliä ja oranssia punakosmosta (Cosmos sulphureus) "Policolor Mixed" tai "Cosmic Orange". Taustalla kurkkii myös tuoksupelargonia ja violetin sävyinen kärhö.

Pallohortensiat (Hydrangea arborenscens) kasvavat Ritvalla jaettaviksi asti. Minunkin jakopalani versoi heti istutuksesta lähtien ja on kukkinut komeasti jo parina kesänä.


Kasvihuoneen takana, valkoisten kukkapallojen hämyssä on lootuskukan muotoinen suihkulähde tyttöveistoksineen.


Mökin seinän kehikkoa vasten voi ihailla enkelipasuunan (Brugmansia suaveolens) persikkaista ja maassa kissankäpälän (Antennaria dioica) pumpulista vaaleaa punaa.



Tarhakylmänkukka (Pulsatilla vulgaris) kuuluu kevään varhaisiin kaunottariin, jonka olemusta muistan ihailleeni jo lapsena Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa. Isä kertoi sen emiä kiertävien heteiden ihmeellisyyksistä, mutta ajatukseni olivat nauliutuneet kukan pörröiseen olemukseen, lämpöä varaavaan turkikseen.


Olemme jo muutaman kerran arvuutelleet, onko tämä alkukesän kukkija kartanonpioni, Kuolanpioni vai joku ihan omanlaisekseen jalostunut yksilö? Taustalla sentään varma laji, talonpoikaisten perinnepuutarhoiden kestosuosikki, särkynyt sydän (Lamprocapnos spectabilis).











Portin pielessä on happaman maan kasvien punertavalla koristehakkeella päällystetty penkki. Jouluruusun (Helleborus niger) valkoiset kukat muuttuvat vanhetessaan hienostuneesti limenväärisiksi.


Hopeapallokuusen (Picea pungens "Glauca Globosa") hohtavien havujen suojassa asuu kiiluvasilmäinen tunturipöllö. Samaan joukkoon kuuluu myös purppurainen alppiruusu (Rhodendron) "Raisa".





















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti