perjantai 17. heinäkuuta 2015

Kukkiva tunneli

 

Kasvitunneli oli ensimmäinen puutarharakenne, jonka rakensin mökin ostettuani. 
Idea syntyi mökin katetun terassin kasvitukien ylijäämäpaloista. Kaariksi hankin 6 millimetrin paksuisia harjaterästankoja, jotka painoin kolmenkymmenen sentin välein maahan niin syvälle kuin voimat sallivat.

Talvisin tunnelin rujo rakenne tulee hyvin esille. Kevään edistyessä omalaatuiset rakenteet katoavat kasvuihmeiden sekaan.






Askelkiviksi hankin punertavia betonilaattoja. Käytävällä on sorapohja, jonka päälle aion laittaa kivituhkaa kunhan kerkeän.

Sisällä kasvu oli alkuun aika hallitsematonta, sillä käytin kevyesti varjoisaa tunnelia alun perin taimetuspaikkana. Tulppaanit ovat varmaan eksyneet paikalle maansiirtoprojektien yhteydessä tai kevään kukkaruukkuja tyhjentäessä.


Sisällä on on tuoksumataraa (Galium odoratum), joka kukkii pienin valkoisin tähtikukin touko-kesäkuussa. Oikealle puolelle siirsin ystävältäni saamia pinkkejä ja valkoisia sammalleimuja (Phlox subulata).

Kuvassa oikealla näkyy säleikköön kasvattamani kirkkaanpunainen kesäomena 'Bergius', joka on ehkä liiankin voimakaskasvuinen paikkaansa. Sen oksia on napsittava tuon tuosta, että näkymät ja kulkuyhteydet pysyvät käytettävissä koko kesän.


Vasemmalla on Lumikärhö (Clematis fargesioides 'Summer Snow'). Parhaimillaan köynnös peittää koko tunnelin ja näyttää siltä kuin se olisi saanut hiutalevaipan harteilleen.


Köynnös alkaa kukkia yleensä heinäkuun alussa, mutta nyt se on tähän mennessä kasvattanut vain kokoaan. Ensimmäiset pallonuput ovat vasta aukeamassa ja kukkien heteet toistavat niiden keltaista sävyä.


Tunnelin pihan puolella on ruokapöytä, jota valtavaksi kasvava köynnös suojaa niin tuulelta kuin katseiltakin.


Toisesta suunnasta katsottaessa tunnelin päästä näkyy kasvihuone. Viininpunaisena hehkuvat lehdet ovat punapähkinäpensaan (Corylus avelana 'Fuscorubra') oksia. Yllätyksekseni se on tehnyt muutaman pähkinän. Yksi niistä kasvattamani taimi löysi kodin ystäväni puutarhassa.


Tunnelista pääsee takapihalle, jossa minulla on pitkä kasvatuslaatikko tomaateille ja yrteille.
Välitilassa on katetun pergolan pääty, jossa kasvaa siskontyttärelleni Heinille omistettu köynnösruusu, Rosa helenae 'Lykkefund'.


Tunnelin päädystä tuli tänä vuonna aikamoinen pöheikkö. Ruusu rojahti kulkuväylälle ja kärhöt tunkeutuivat joka paikkaan.



Viidakkomainen yleistunnelma innosti tytärtäni Annaa poseeraamaan kukkakimpun kera. Kuvaajana on hänen kumppaninsa Torre.

Kimpussa on siirtolapuutarhanaapuriltani Elseltä saadun pinkin tarhapionin ja pari vuotta sitten hankkimani 'Bowl of Beauty' -pionin kukkia.




 Ylikasvaneet oksat rasittivat kuitenkin omaa olemistani ja niinpä hankin ruusulle oman metallisen kaariportin.



Pihan puolella tunnelin päätä somistaa väriään ikääntyessään haalistava, puolikerrattu pioni 'Coral Charm'. Pionien terälehdet ovat usein hyvin kauniita myös takapuolelta.






Pionin vieressä on jalokärhö (Clematis 'Nelly Moser'), joka on tänä vuonna kukkinut näyttävästi myös tunnelin sisäpuolella.




Nellyn kukat ovat kasvaneet ennätysmittoihin. Ainakaan se ei ole kärsinyt kastelun puutteesta, vaikka en ole itse antanut sille pisarakaan - taivas on pitänyt huolen vedensaannista.


Ulkopuolella tunnelin reunakasvina on posliinirikkoa, jota sain muutaman, runsaasti versovan taimen ystävältäni Tarjalta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti